Zal ik normaal kunnen eten met een kunst- of klikgebit?

Zal ik normaal kunnen eten met een kunst- of klikgebit?

Een veelvoorkomende vraag onder dragers van een kunstgebit of klikgebit is of zij nog steeds normaal kunnen eten. Het is begrijpelijk dat er zorgen zijn over het vermogen om harde of plakkerige etenswaren te consumeren, maar met een goed passend kunst- of klikgebit is het zeker mogelijk om weer te genieten van maaltijden.

De eerste fase: wennen aan het gebit

Na het plaatsen van een kunst- of klikgebit is het normaal dat je een gewenningsperiode doormaakt. Je mond moet zich aanpassen aan het nieuwe gebit, wat kan leiden tot lichte irritatie of een andere manier van kauwen. Het is belangrijk om in de eerste weken rustig aan te doen met eten en te kiezen voor zachtere voeding, zoals:

  • Soepen
  • Aardappelpuree
  • Yoghurt
  • Gekookte groenten

Wat kan ik eten met een kunst- of klikgebit?

Nadat je gewend bent aan je gebit, kun je geleidelijk aan steeds meer soorten voeding toevoegen aan je dieet. Harde of plakkerige etenswaren, zoals noten, rauwe groenten en snoep, kunnen in het begin lastig zijn, maar dit betekent niet dat je deze voor altijd moet vermijden. Met een beetje oefening en enkele aanpassingen kun je genieten van bijna alle soorten voedsel.

Tips om het kauwen gemakkelijker te maken:

  1. Kleine stukjes snijden: Snijd harder voedsel in kleinere, hapklare stukjes. Dit maakt het kauwen makkelijker en vermindert de druk op je gebit.
  2. Gebruik beide kanten van de mond: Kauw gelijkmatig aan beide kanten van je mond om je gebit stabiel te houden.
  3. Neem de tijd: Haastig eten kan ervoor zorgen dat het gebit verschuift of ongemakkelijk voelt. Door rustig te eten voorkom je ongemak.

Vermijd dit soort voeding

Hoewel je met een kunst- of klikgebit de meeste voedingsmiddelen kunt eten, zijn er enkele producten die je beter kunt vermijden of met voorzichtigheid kunt benaderen:

  • Plakkerige voedingsmiddelen: Karamel, toffees en ander plakkerig snoep kan blijven vastplakken aan het gebit.
  • Harde etenswaren: Heel harde noten of harde snoepjes kunnen je kunstgebit beschadigen of verschuiven.
  • Extreem taaie voedingsmiddelen: Voedingsmiddelen zoals stokbrood of taai vlees kunnen het moeilijk maken om goed te kauwen.

Het voordeel van een klikgebit

Een klikgebit, dat vastklikt op implantaten, biedt vaak meer stabiliteit dan een los kunstgebit. Dit maakt het kauwen van harder voedsel eenvoudiger en comfortabeler. Met een klikgebit kun je doorgaans meer variatie in je dieet aanbrengen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over verschuivingen of pijnlijke plekken.

Wanneer moet ik hulp inschakelen?

Als je na langere tijd moeite blijft houden met eten, pijn ervaart tijdens het kauwen, of als het gebit regelmatig verschuift, is het verstandig om contact op te nemen met je tandprotheticus. Een goed passend gebit zou comfortabel moeten zitten en je in staat moeten stellen om normaal te kunnen eten.

Conclusie

Hoewel het dragen van een kunst- of klikgebit even wennen kan zijn, kun je na de gewenningsperiode vrijwel alle soorten voedsel weer eten. Het is belangrijk om je mond de tijd te geven om aan het gebit te wennen en verstandig om te gaan met wat je eet. Met een goed passend gebit, de juiste eetgewoonten en eventueel een klikgebit kun je weer genieten van je favoriete maaltijden zonder zorgen.

Heb je vragen over jouw kunst- of klikgebit? Neem gerust contact op met ons voor persoonlijk advies of een controleafspraak.